Kandalló

A kandalló kő vagy kerámia esetleg egyéb burkolattal körülépített fűtőberendezés mely tűztere öntvényből, lemezből, vagy samottból készül zárt vagy nyitott kivitelben. Általában lakások fűtésére alkalmazott 4-30 KW közötti esetleg nagyobb hőleadású fűtőkészülék, melyet pozitív fűtési hatása és ma már nagy hatásfoka mellett megjelenéséért is telepítenek. Megfelelő tüzifával olcsóbb, és környezetbarát fűtést tesz lehetővé.

A kandalló tűztérben az égéskor keletkező füstgáz elvezetése kéményen keresztül történik ami készülhet saválló acélból, vagy kerámiából, az égéshez a helyiségből ,illetve külső bevezetéssel szerzi a levegőt. Típusai: központifűtéses ,légfűtéses készülékek

Légfűtéses kandallóbetétek: Ezek a készülékek, mint a nevükben is benne van, a levegőt fűtik. Ennek előnye, hogy egy külső körülményektől teljesen független fűtési lehetőség jelenik meg lakásunkban, amellyel akár több napon keresztül is temperálni tudunk néhány helységet. (pl. áramszünet esetén)

Központifűtéses kandallóbetétek: Segítségükkel a tűz látványát lakásunkba varázsolva tudunk igen gazdaságosan és környezetbarát módon fűteni, hiszen ezek a kandallóbetétek ötvözik magukban a fatüzelésű kazánok teljesítményét és hatásfokát, valamint a kandallók utolérhetetlen varázsát. Javasoljuk, hogy amennyiben központifűtéses kandallóbetét vásárlásán gondolkodik, már lakásának tervezésekor kérje szakember segítségét, hiszen egy ilyen fűtőberendezést el kell látni a működéséhez szükséges levegővel, illetve az egész fűtési rendszer kiépítésekor tekintettel kell lenni a típus jellemzőire! Ezek a készülékek képesek kiegészíteni meglévő központi fűtésünket, esetleg teljes mértékben ki is váltani azt.

Az alacsonyabb árfekvésű betétek, kisebb teljesítménnyel és gyengébb biztonsági felszereltséggel, nagy hatékonysággal tudják csökkenteni gázszámlánkat akár 30-40%-kal is. A komolyabb, nagy teljesítményű tűzterek biztonsággal látják el egész házunk fűtését. Kiegészítő gépészeti szerelvényezettségtől függően képesek a használati meleg víz ellátást is biztosítani, illetve igen hatékonyan illeszthetők meglévő, vagy utólag telepített napenergiás rendszerekhez is.