Cserépkályha

Ha modern lakásba, vagy olyan régi házba szeretnénk cserépkályhát építeni, ahol állandóan lakunk, a cserépkályhának nem csupán esztétikai szempontból kell tetszetősnek lenni, de mint fűtőberendezésnek is kifogástalanul kell működnie. Ekkor egy modern belsővel és füstjáratokkal ellátott kályhát kell építenünk, amely elhelyezésében és külsejében igazodik a hagyományokhoz.A kályha elhelyezésénél meg kell terveznünk közvetlen környezetét is.

Egyes kályhaféléket építhetünk falazott padkával, amely körbeveszi a kályhát, és kényelmes pihenést biztosít. A kályhaajtónál vigyáznunk kell, mivel a padka zavarhatja a tüzelést és a tisztítást, illetve ezektől piszkos lehet. Ha lehet, ilyen esetben oldalra helyezzük a kályhaajtót, és a padkát éghetetlen anyaggal burkoljuk az ajtó közelében, vagy egyszerűen ezen a szakaszon a padkát elhagyhatjuk.Mielőtt döntésünket véglegesítenénk, vizsgáljuk meg a rendelkezésre álló helyet és a kéményt. Ha lehetőségünk van rá, már a ház tervezése során válasszuk ki a kályha helyét. Legalkalmasabb a főfalak csatlakozásánál levő, a közlekedő utaktól távol eső sarok. Érdemes a tervekre a kályhát is berajzoltatnunk, nem csupán a kályha mérete miatt, de azért is, mert ennek ismeretében lehet a kéményt is megtervezni.

Fordított sorrendben kell eljárnunk, ha a kályhát kész lakásba vagy házba kívánjuk beállítani. Ilyenkor a hely kiválasztásában nincs nagy szabadságunk: a kályhát a meglevő kémény mellé kell építeni.A hagyományos cserépkályhák nem igényelnek olyan tágas kürtőt. A családi házakban szokásos 14/14 cm keresztmetszetű falazott kürtők megfelelnek, ha szabályosan építették őket, és huzatuk kielégítő. Természetesen a nagyobb kürtők is megfelelnek.

A kályha helyének kiválasztása, környezetének a megtervezése után jöhet a kályhaépítés. Ha még nem építettünk kályhát, jobb, ha kályhásmester után nézünk, aki gyakorlott a szakmában, és biztosak lehetünk abban, hogy sok örömet jelentő cserépkályhával ajándékoz majd meg minket.