A kemence a régészeti feltárások szerint már az újkőkor óta fontostartozéka volt a háztartásoknak. A 21. századi magyar embernek leginkábbnagy-, déd-, ükanyáink portáján duruzsoló ún. búboskemence, a konyháturaló építmény jut eszünkbe, amelynek padkáján gyerekek melengettékmagukat, sült a kenyér benne, vagy főtt az étel rajta.E típus miatt ezek sütő-főző-fűtő funkciók jutnak eszünkbe a kemencékről,bár léteztek-léteznek ezeken kívül szárító-pörkölő és füstölőkemencék is.Megkülönböztetünk szabadtéri, vagy szabadon álló, kívül fűtős, ill. belsőkemencéket. Formáik, a kör alakútól a gúlásig, a tájegységek szerint isés időben is változó képet mutatnak.A napjainkban újra reneszánszát élő kemence sokat vesztett eredetifunkciójából, használata manapság inkább a szabadidő kellemeseltöltéséhez kötődik. Egy kerti kenyér- vagy hússütő kemence kellemeskerti mulatságok kiszolgálója lehet, amelyet az egyre inkább kiegészít azegyre divatosabb pizzasütő kemence.A kerti kemencék tervezéséhez nem szükséges hatósági engedélyeztetésieljárás, ellentétben belső, mint pld. a professzionális, vendéglátásbanis használatos kemencék létesítésével. Mindenképpen érdemes azonban atervezéskor figyelembe venni, hogy a kemence füstelvezetése (kémény)során távozó égéstermék ne zavarja a környezetünket.A kivitelezés során leggyakrabban épített tűzterű megoldásokkaltalálkozhatunk, azonban egyre inkább terjed a kemencék között is -a kályhákhoz és kandallókhoz hasonlóan- az előre gyártott, készkemenceszerkezetek használata, amelyek a funkciónak megfelelőenválaszthatók.